0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jeanette Linder
Foto: Jeanette Linder

Sidste weekends årsmøde i DIF har været toneangivende for resten af ugens begivenheder.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Idrætsoverblikket: DIF i fokus, uenigheder om bureaukratiets byrde og et fremtidsønske til foreningslivet

Hvis du skulle have misset nogle af ugens mange historier på Idrætsmonitor, får du her et overblik. Debatten buldrer stadig om bureaukratiet i foreningerne, DIF har taget dagsordenen i kølvandet på deres årsmøde, og så er der oversigt over de kommuner, som gør en særlig indsats for skoleidrætten.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Før de fleste af os forhåbentlig får lov til at nyde halvtørre hveder på den helligdag, som biskop over Sjælland Hans Bagger indførte i 1686, kommer her et friskt blik over, hvad idrætsverdenen og Idrætsmonitor har budt på af historier i ugens første fire dage.

DIF’s internationale fokus

En vis del af nyhederne – her på siden i hvert fald – har drejet sig om Danmarks Idrætsforbund (DIF), der i den forgangne weekend slog dørene op til Gunnar ’Nu’-salen i Idrættens Hus for at holde årsmøde.

Her var Idrætsmonitor til stede for at høre DIF-formand Hans Natorp, der i sin årsberetning blandt andet kom ind på, hvordan krigen i Ukraine har haft og fortsat kommer til at få indflydelse på idrætten herhjemme.

»Vores forbund har fra dag ét været med til at sætte tydeligt fokus på Ukraine, og vores foreninger har stået klar til at hjælpe ukrainere ind i foreningsfællesskaberne,« sagde han.

De internationale linjer er også det store fokus i DIF’s nye antidopingstrategi, som professor Verner Møller kalder kærkommen med sit fokus på de strukturelle, systemiske dopingregler.

En anden, der har rettet blikket udad, er det nye medlem af DIF’s bestyrelse. Thomas Christensen fra DBU afløser Bent Clausen, også fra DBU, og i et interview fik den nye mand åbnet en smule op for, hvordan han adskiller sig fra sin forgænger.

For nok er »området omkring frivillighed og foreningsliv jo stadig det absolut væsentligste,« pointerer Christensen, men han har andre fordele at komme med.

»Der er også kommet andre emner på dagsordenen, for eksempel hele internationaliseringen og den kommercielle del af idrætten, som der skal bruges meget tid på. Det er nogle af de spidskompetencer, jeg kan bidrage med,« lyder det fra Thomas Christensen.

Er det ikke klogt at blive klogere?

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen var også i Brøndby i weekenden, og udover ros til foreningerne for indsatsen omkring ukrainske flygtninge, slog hun også et slag for ministeriets pågående kortlægning af generende bureaukrati og administration i foreningslivet.

Netop dette arbejde, der lige knap er begyndt, fik i sidste uge Henrik H. Brandt til tasterne, hvor han kritiserede fokusset. Idrætten havde større og vigtigere bekymringer, lød det, mens Brandt også kritiserede DGI for at være lige lovligt optimistiske omkring de ting, som idrætten kan hjælpe til at gøre bedre.

Den debat kørte videre tirsdag, hvor DGI’s chef for politik og presse, Rasmus Larsen Lindblom, tog sin organisation i forsvar. For det er helt på sin plads, når DGI slår på tromme for idrættens positive indflydelse i alle ledder og kanter af civilsamfundet.

Samtidig advokerede Lindblom for, at der altså er god ræson i at finde ud af, om der kan laves justeringer ved bureaukratiet i foreningerne, som Kulturministeriet lægger op til.

»Vi har en forpligtelse til som samfund, i hvert fald en gang imellem, at tage et servicetjek på rammerne for, at vi som befolkning bedst muligt kan deltage og virke i noget af det fineste, vi har; nemlig frivillighed og lokale fællesskaber. Tager jeg fejl? Er det ikke klogt at blive klogere?« skrev Lindblom.

Otte kommuner udmærker sig på skoleidrætsområdet

Men politikere, uagtet om de er kulturministre eller idrætspolitikere, har trods alt ikke fyldt det hele i ugens løb.

For Dansk Skoleidræt kunne onsdag præsentere deres oversigt over de 38 kommuner, som har ønsket at deltage i en vurdering af arbejdet med at fremme idræt og bevægelse i skolen.

»Det kommer ikke af sig selv, men kortlægningen skal sætte fokus på vigtigheden af, at endnu flere elever oplever en varieret skoledag, hvor idræt og bevægelse er et centralt element for deres læring og trivsel,« siger Finn Kristensen, der er formand i Dansk Skoleidræt.

Otte kommuner trækker en smule fra de andre – Brøndby, Fanø, Frederiksberg, Høje-Taastrup, Ikast-Brande, Svendborg, Tårnby og Viborg – og i Høje-Taastrup har man et par bud på, hvorfor den lokale idrætsindsats i skolerne scorer højt.

En god efterlevelse af det daglige bevægelseskrav på 45 minutter spiller en rolle, men særligt uddannelsen som idrætskoordinator, som lokale idrætslærere kan få, tilskrives en vis del af æren.

»Det betyder, at de et par timer om ugen arbejder med at lave forskellige løsninger på området og også har kontakt til de lokale idrætsforeninger, så børnene kan få tilbudt såkaldte ’bevægelsespakker’, der er tilpasset læringsmålene i skolen,« fortæller Kurt Scheelsbeck (K), formand for Institutions- og Skoleudvalget i Høje-Taastrup Kommune.

Fra øst til vest

Det var de store dagsordener, men der var også plads til nogle mindre bidder undervejs, som kommer godt rundt i landet.

Helt vest i Esbjerg-bydelen Jerne blev ihærdige Annette Christensen hædret for sin indsats for gymnastikken i Jerne IF. Knap halvandet hundrede kilometer øst har man i Faaborg-Midtfyn Kommune diskuteret, hvordan man kan komme haller, som rammes af de stigende energipriser, til undsætning, og i København er indløbet historien om, at man vil omdanne en stor parkeringsplads til et idrætsområde – i hvert fald midlertidigt.

Sidst, men virkelig ikke mindst, var der også plads til et debatindlæg fra Ulrik Povlsen, daglig leder af Nørrebro United.

Han ønsker, at foreningslivet får mere støtte, så flere, som falder uden for de traditionelle målgrupper på socialområdet i fremtiden »kan trives og formes i foreningslivet,« som han skriver.

Med det ønske summende i baghovedet ønskes du hermed en dejlig bededagsferie.

I næste uge kan du glæde dig til blandt andet at få inspiration fra Varde Kommune om et partnerskab, der har hjulpet mountainbike-miljøet i kommunen gevaldigt, ligesom vi på Idrætsmonitor samler nogle interessante pointer fra et netværksmøde om at fremme trivsel for unge via idrætten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: