0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto
Foto: Privatfoto

Ricky van Overeem (K) ønsker blandt andet, at skolerne og idrætsforeningerne i Vallensbæk Kommune får et tættere samarbejde.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»For os er idræt en forebyggelse«: Vallensbæk bruger flest penge på idræt per indbygger

Arbejdet for en lokalpolitiker går på at omsætte politiske visioner til et bedre liv for borgerne. I Vallensbæk Kommune har børne- og kulturudvalgets formand et fokus på at skabe bedre trivsel gennem idræt.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Vallensbæk Kommune har man indført gå-fodbold for særligt de ældre, fået ukrainske flygtninge med på det lokale skakhold og som et modspil til mødregrupper, har kommunen etableret ’Fars Idræt’, der er henvendt til fædre med børn i alderen 0-2 år.

Listen over kreative idrætstiltag i Vallensbæk Kommune er lang, og en af bagmændene bag ideerne er politikeren Ricky van Overeem (K), der siden 2021 har siddet som formand for børne- og kulturudvalget i Vallensbæk Kommune.

»Det her med at forebygge gennem bedre sundhed, er et af de punkter, jeg synes er spændende ved mit politiske arbejde. Idræt og fysisk aktivitet er der, det hele begynder,« siger Ricky van Overeem.

Både unge og ældre skal i bedre trivsel, mener udvalgsformanden, og her er idræt et ideelt redskab til at skabe gode relationer.

Forrige år udformede Vallensbæk Kommune derfor en foreningsbog, som de sendte ud til samtlige husstande i kommunen. Bogen rummer en oversigt over alle 120 foreningsaktiviteter i kommunen, beskrivelser deraf samt kontaktoplysninger på relevante personer. Formålet er at inspirere unge som ældre, forklarer formanden.

»Det er lidt en udfordring at få folk ud til de her niche-foreninger, men alle passer bare ikke ind i fodbold og håndbold og andre gængse aktiviteter. Bogen har været en kæmpe succes, og vi har faktisk en stigning i antallet af foreningsmedlemmer,« siger Ricky van Overeem.

Vigtige penge til forebyggelse

I 2021 brugte Vallensbæk Kommune ifølge Danmarks Statistik 3.418 kroner på idræt per indbygger for både drifts- og anlægsudgifter. Med kommunens godt 16.500 indbyggere er det en udgift i størrelsesordenen 56,5 millioner kroner.

Til sammenligning brugte Albertslund Kommune 2.096 kroner på idræt per indbygger, og var vel og mærke den kommune, som brugte flest penge efter Vallensbæk.

Den store postering til idrætsområdet i Vallensbæk Kommune er gået til etableringen af blandt andet en ny svømmehal og en del andre anlægsaktiviteter. Det har taget lang tid at spare op til den kommende svømmehal, men det er en investering, forklarer udvalgsformanden.

»Vi bruger mange penge på vores faciliteter i kommunen. I Vallensbæk har vi meget fokus på forebyggelse, for det kan godt være, at det er dyrt i starten, men den gevinst man får på sigt, den er bare så meget større,« siger Ricky van Overeem.

»Det, vi har været rigtig opmærksomme på, det har været økonomien, for svømmehallen er kommunens største anlægsprojekt i nyere tid. Vi har kigget meget på, hvad der er sket i Roskilde og Høje Taastrup – der er jo mange skrækscenarier – så vi har brugt rigtig mange penge, millioner af kroner faktisk, på rådgivning inden projektet,« siger Ricky van Overeem.

Med henvisning til Roskilde, referer politikeren til den årelange konstruktion af Roskilde Badet, som endte med at den nye svømmehal gik fra en økonomisk ramme på 110 millioner kroner til at koste 223,8 millioner kroner. Åbningsdatoen blev dertil forsinket med over to år.

Svømmehalsprojektet i Vallensbæk har derfor været i udbud to gange, da kommunen har sat mange krav til det undersøgende arbejde, og det mener Ricky van Overeem er en vigtig læring.

»Der er måske også nogle borgere, der har brokket sig over, at vi har brugt penge på så meget rådgivning, men 7-9-13, så kan vi forhåbentligt glæde os over det nu, « siger Ricky van Overeem.

Bro mellem skoler og foreninger

Hvis Ricky van Overeem med et trylleslag kunne ændre én ting i idrættens verden, så var det at skabe en bedre bro mellem folkeskolen og idrættens foreninger. Den bro har kommunen forsøgt at understøtte med deres nyligt udgivne foreningsbog, som alle husstande har modtaget, men det er ikke helt nok, mener formanden.

Kommunens idrætstilbud skal helt ind i klasselokalet.

»Det er rigtig svært at få integreret idrætslivet i skolerne, da foreningerne baserer sig på frivillige, der er på arbejde, mens børnene er i skole. Jeg ser gerne, at man i folkeskolens undervisningstid bliver introduceret til de foreninger, der er i ens nærområde,« siger Ricky van Overeem.

Han tanke er, at skolebørnene skal prøve flere idræts- og fritidsaktiviteter af og møde personerne fra idrætsklubberne. Som kommune mener Ricky, at der er flere muligheder at gøre for at fremme denne sag.

Udover at tage samtalen med skolerne, så arbejder kommunen på at frigøre mere tid til foreningsmedlemmerne. Ved at lette det administrative foreningsarbejde – børneattester, medlemsregistrering, udsendelse af faktura og hjælp til ansøgninger – kan de frivillige i foreningerne få mere tid til børnene.

»Vi prøver at udvikle nogle digitale systemer i kommunen, hvor det bliver endnu lettere at lave alt det kedelige i foreningerne, altså det administrative,« siger Ricky van Overeem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: